poze nunta | fotograf nunta | video nunta | poze botez | fotograf botez | video botez | poze logodna | fotograf logodna | video logodna

Lectii foto • Tipuri de carduri de memorie
Balanta la alb - white balance
Densitatea pixelilor
Fotografia panoramica
Imaginile in format JPEG si TIFF
Imaginile in format RAW
Marimea senzorilor din aparatele foto digitale
Numar efectiv de pixeli
Numarul de ghidare
Sensibilitatea (ISO sau ASA)
Senzori digitali pentru aparate foto
Tipuri de carduri de memorie
Tipuri de senzori - CCD, CMOS si FOVEON


Intrebati-ne!
Aveti o intrebare despre tehnica fotografica sau aparate foto?


Cardurile de memorie sunt pentru aparatele foto digitale ceea ce filmul este pentru aparatele foto cu film. Sunt dispozitive mobile care stocheaza imaginile capturate cu aparatul foto. Cardurile de memorie tin pasul cu piata aparatelor foto in continua miscare si au urmatoarele tendinte:

  • capacitati mai mari (de ordinul zecilor si sutelor de Gb) si viteze mari de scriere pentru a face fata rezolutiilor din ce in ce mai mari ale aparatelor foto digitale de ultima generatie;
  • preturi pe Gb in continua scadere;
  • formate mai mici pentru aparate foto digitale si alte echipamente de capturare a imaginilor mai mici.

Singurul neajuns este numarul mare de formate de carduri de memorie, facand astfel imposibil folosirea aceluiasi tip de card pentru multe din aparatele foto digitale, cititoare de carduri si alte dizpozitive (PDA, MP3, etc.). In imaginea de mai jos puteti vedea diferentele intre marimile diferitelor tipuri de carduri de memorie.

Tipuri de carduri de memorieTipul cardului Dimensiuni in mm
Compact Flash II / Microdrive 42.8 x 36.4 x 5.0
Compact Flash I 42.8 x 36.4 x 3.3
Memory Stick 50.0 x 21.5 x 2.8
Secure Digital 32.0 x 24.0 x 2.1
Smart Media 45.0 x 37.0 x 0.8
Card Multi Media 32.0 x 24.0 x 1.4
Memory Stick Duo 31.0 x 20.0 x 1.6
Card xD Picture 25.0 x 20.0 x 1.7
Card Multi Media de marime redusa 18.0 x 24.0 x 1.4

Compact Flash (CF)

Formatul Compact Flash este foarte robust si s-a dovedit de-a lungul timpului cel mai de incredere. Este compatibil cu multe disopzitive digitale si a fost intotdeauna cardul cu cea mai mare capacitate. Capacitatile peste 2.2 Gb cer ca aparatul foto digital sa poata suporta fisiere de tip "FAT 32". Cardurile Compact Flash sunt disponibile in 2 variante: Type I si Type II care difera in grosime (3,3 mm si 5,0 mm).

Microdrive

Inventate de IBM, microdrive-urile sunt hard-disk-uri miniaturale de marimea cardurilor Compact Flash Type II si ofereau capacitati mari de stocare la un pret mic pe Gb. Insa in ultima vreme tendinta s-a inversat si o data cu dezvoltarea dispozitivelor de stocare fixa (cum sunt cardurile de memorie) se renunta treptat la dispozitivele de stocare mobila (cu platane, cum sunt microdrive-urile). Acest lucru se datoreaza faptului ca dispozitivele de stocare mobile consuma mai multa energie, genereaza mai multa caldura si prezinta un risc de defectare mult mai mare deoarece contin parti mobile.

Smart Media (SM)

Cu suprafata mai mare decat cardurile Compact Flash dar mult mai subtiri, sunt mai fragile si s-au dovedit mai putin de incredere. Acest format de card si aparate foto digitale care sa-l foloseasca nu mai sunt in productie.

Sony Memory Stick (MS)

Acesta este un standard inventat de Sony si folosit exclusiv pentru produsele sale digitale, dar in timp si alti producatori au decis sa-l adopte. Singurul neajuns este numarul mic de dispozitive digitale care il folosesc (majoritatea Sony). Deoarece nu exista multi producatori de carduri Memory Stick, acestea tind sa aiba un pret mai mare pe Gb. Desi capacitatile lor de stocare cresc, sunt totusi mai putin incapatoare decat cardurile Compact Flash (in parte si datorita marimii lor mai mici). Exista mai multe variante cum ar fi Sony Memory Stick Pro, Sony Memory Stick Duo si Sony Magic Gate.

Secure Digital (SD)

Beneficiind de suportul SD Card Association (SDA), acest format de card de memorie permite transferul rapid de date si are functii de siguranta incorporate pentru a facilita schimbul securizat de date ceea ce le face sa fie mai scumpe decat cardurile Multi Media care au aceeasi marime. Cardurile SD au si un mic buton de protejare la scriere in lateral, similar cu cel de la floppy diskuri.

Carduri Multi Media / Caduri Secure Multi Media / Carduri Multi Media de marime redusa (MMC / SecureMMC / RS-MMC)

Beneficiind de suportul MultiMediaCard Association (MMCA), cardurile Multi Media au aceeasi suprafata ca si cardurile SD dar sunt cu 0,7 mm mai subtiri si au doua contacte mai putin. Din punct de vedere al marimii, cardurile MMC incap in sloturile cardurilor SD si multe, dar nu toate, dispozitivele cu card SD accepta si carduri MMC. Cele doua variante ale cardurilor Multi Media sunt Secure Multi Media, similar cardurilor SD, si Multi Media de marime redusa.

Carduri xD Picture

Acesta este un format destinat aparatelor foto digitale de marime foarte mica, dezvoltat de Olympus, Fujifilm si Toshiba.

Alte formate

Formatele mai vechi de memorii digitale includ floppy diskurile si cardurile PCMCIA. Cateva modele de aparate foto digitale pot scrie direct pe discuri CD-R/RW de 8cm. Cateva modele de aparate foto digitale mai ieftine nu au carduri de memorie, dar au in schimb memorie RAM interna.

Home  •  Intrebari  •  Lectii foto  •  Aparate foto digitale  •  Colaborare  •  Contact  •  Intreaba  •  Sitemap 
Trimite prin Yahoo Messenger Spune prietenilor
©2009-2021 pozedenunta.ro • webdesign design-it
Poze de nunta va ofera acum
fotografi profesionisti de nunta in