poze nunta | fotograf nunta | video nunta | poze botez | fotograf botez | video botez | poze logodna | fotograf logodna | video logodna

Lectii foto • Fotografia panoramica
Balanta la alb - white balance
Densitatea pixelilor
Fotografia panoramica
Imaginile in format JPEG si TIFF
Imaginile in format RAW
Marimea senzorilor din aparatele foto digitale
Numar efectiv de pixeli
Numarul de ghidare
Sensibilitatea (ISO sau ASA)
Senzori digitali pentru aparate foto
Tipuri de carduri de memorie
Tipuri de senzori - CCD, CMOS si FOVEON


Intrebati-ne!
Aveti o intrebare despre tehnica fotografica sau aparate foto?


Compunerea fotografiilor panoramice din mai multe expuneri normale permite fotografilor crearea de imagini de o rezolutie mai mare si/sau cu un unghi de acoperire mai larg decat le permit in mod normal aparatul si obiectivele lor fotografice. Astfel iau nastere poze cu detalii uimitoare si efecte de imagine dramatice. Desi pare un proces simplu, lipirea corecta si perfecta a imaginilor pentru a forma o poza panoramica este un proces complicat. Aceasta presupune compunerea corecta a imaginii, corectarea perspectivei si distorsiunii obiectivului, identificarea elementelor comune ale imaginilor, alaturarea si lipirea pozelor si finisarea imaginii finale.

A trecut de mult timpul cand pozele panoramice presupuneau o adevarata maiestrie fotografica incepand de la expunerea perfecta, procesarea filmelor si imprimarea pozelor la exact aceleasi culori si densitati, taierea efectiva cu foarfeca si lipirea lor. Foarte putini fotografi se incumetau sa faca poze panoramice acum cativa ani. Unul dintre ei este profesorul meu de fotografie, un adevarat pasionat. Cand au aparut primele programe de calculator de procesare a imaginilor munca a fost usurata, dar nu cu mult. Petreceam ore intregi pentru a compune o singura imagine panoramica. In ultimii ani programele de editare a imaginilor panoramice au devenit din ce in ce mai performante iar acum timpul necesar de la capturarea imaginii pana la imprimarea fotografiei panoramice este de doar cateva minute. Indiferent de softul folosit pentru compunerea imaginilor panoramice, munca manuala este absolut necesara pentru obtinerea unui rezultat cat mai profesional. Aceasta lectie nu isi propune demonstrarea unui astfel de soft ci a principiilor care stau in spatele crearii unei fotografii panoramice.

Compunerea unei imagini panoramice presupune urmarirea unui numar de pasi diferit in functie de subiectul sau tipul imaginii. Vom prezenta in continuare etapele generale ale compunerii unei imagini panoramice, iar in functie de nevoile individuale acestea pot fi particularizate.

PASUL 1: Capturarea imaginilor componente

Prima etapa consta in fotografierea pe bucati a intregului peisaj care se doreste in imaginea finala. In aceasta etapa este bine sa folositi un trepied, dar nu este absolut necesar. Daca sunteti un fotograf experimentat, puteti face pozele perfect orizontale si suprapuse chiar si fara trepied. Unele aparate digitale compacte ofera asistenta in fotografierea imaginilor panoramice prin afisarea unei parti a pozei anterioare suprapuse peste poza care urmeaza a fi facuta.

O situatie speciala este atunci cand subiectul este aproape de aparat si acesta din urma trebuie rotit folosind ca axa centrul focal al obiectivului. Orice mica abatere de la aceasta axa duce la aparitia erorii de paralaxa. In acest caz trebuie folosit un trepied cu cap panoramic.

Suprapunerea imaginilor

Pentru a nu pierde nimic din peisaj in fotografia finala, imaginile componente trebuie sa se suprapuna. Eu le suprapun cam 1/3 din fiecare imagine. Aparatul meu profesional are 4 linii de ghidaj care impart imaginea in 3 atat pe verticala cat si pe orizontala. Folosesc aceste linii atat pentru mentinerea aparatului perfect orizontal cat si pentru suprapunerea imaginilor. Daca pozati cu aparatul in mana, pozitionati-va cu fata spre mijlocul imaginii panoramice si intorceti-va din bust spre stanga (dreapta) pentru a face prima poza. Astfel, nu trebuie sa va schimbati pozitia in mijlocul fotografiei si sa stricati aliniamentul imaginilor.

Numarul imaginilor

Numarul de imagini capturate depinde de lungimea focala a obiectivului cu care se fotografiaza. Daca doriti o fotografie panoramica foarte mare (de ordinul gigapixelilor) folositi un teleobiectiv. Puteti vedea aici o imagine de 0,6 gigapixeli compusa din 30 de imagini (3 x 10). In general prefer sa fac un singur rand orizontal de imagini si imi aleg obiectivul astfel incat tinut in pozitie verticala sa cuprinda toata inaltimea imaginii.

Compozitia

In cazul fotografiilor panoramice, mai mult ca la orice alte tipuri de fotografie, planificarea este foarte importanta. Lasati putin mai mult spatiu in jurul subiectului, nu compuneti foarte strans, deoarece oricat de sigur sunteti ca puteti sa aliniati imaginile perfect, intotdeauna veti devia putin de la orizontal.

Expunerea

Pentru o imagine panoramica reusita expunerea este elemenul esential. Toate imaginile care formeaza panorama trebuie sa aiba expunerea, balanta la alb si ISO identice. Pentru aparatele cu setari manuale acest lucru nu reprezinta o problema. Pentru aparatele compacte este un pic mai greu dar nu imposibil. Acestea isi regleaza expunerea cand butonul de declansare este apasat pe jumatate. Imi aleg imaginea cu expunerea medie si inainte de fiecare alta expunere ma intorc la ea, apas butonul pe jumatate (sa blochez expunerea) si reincadrez cu urmatoarea imagine necesara pentru panorama. Trebuie sa tineti minte unde ati ramas de fiecare data, pentru a nu rata vreo imagine.

O panorama va avea in 90% dintre cazuri o diferenta de cel putin 2-3 F-stopuri intre zonele intunecate si cele luminoase. Acest lucru va fi vizibil in fotografia finala si trebuie luat in considerare atunci cand compuneti imaginile. De obicei nu aveti de ales si panorama va avea zone supraexpuse si zone subexpuse.

De asemenea nu folositi flitre de polarizare. Acestea functioneaza ca un filtru de densitate neutra selectiv, modificand expunerea de la cadru la cadru in functie de locul unde se afla sursa de lumina.

Obiecte in miscare

Fiti atenti la obiectele in miscare care intra in cadru (masini, oameni, nori). Le puteti incadra si pe acestea dar trebuie sa va ganditi la aspectul final al imaginii. De multe ori incerc sa incadrez intai obiectul in miscare pentru a fi sigur ca il am in poza in intregime si apoi compun restul imaginii in functie de acesta. De multe ori astept sa se goleasca strada de masini, chiar daca asta inseamna sa astept 2-3 minute pentru fiecare imagine. Sa ai o imagine panoramica cu cea mai aglomerata intersectie din oras fara nici o masina creeaza un efect foarte spectaculos.

Marimea finala a imaginii

Ganditi-va bine inainte de a incepe sa pozati imaginea panoramica la cat de mare va fi in final. Daca faceti o fotografie panoramica compusa din 30 de imagini cu un aparat de 10 megapixeli, rezultatul poate fi putin peste asteptari: atat ale dumneavoastra cat si ale calculatorului dumneavoastra care se va chinui din greu sa o compuna. De asemenea luai in calcul ca actualul standard JPEG limiteaza imaginile la 30.000 pixeli atat pe orizontala cat si pe verticala. Orice depaseste aceste dimensiuni va trebui salvat ca TIFF sau PSB, iar imaginile rezultate vor avea cel putin 1Gb fiecare. Bineinteles sunt moduri de a depasi toate aceste obstacole, dar nu le voi detalia aici.

Fotografie panoramica

Fotografie panoramica

PASUL 2: Ordonarea imaginilor

Acum ca aveti toate imaginile, urmatorul pas este sa le ordonati pentru a forma panorama. Majoritatea softurilor din prezent fac asta pentru dumneavoastra, iar cand se incurca va intreaba. Ideal este sa le pozati in ordine pentru a va fi mai usor.

PASUL 3: Definirea perspectivei si a tipului de proiectie panoramica

 

PASUL 4: Rotirea, deformarea si alinierea fiecarei imagini pentru a se potrivi cat mai bine

 

PASUL 5: Reducerea si eliminarea zonelor de contact intre doua imagini

Daca ati pozat corect, nu se va cunoaste diferenta de expunere la locul de imbinare a imaginilor. Daca nu, atunci trebuie sa faceti in asa fel incat tranzitia de la o imagine a alta sa fie cat mai insesizabila (culoare, luminozitate). Softurile de prelucrare a imaginilor va ofera numeroase unelte de corectare.

In functie de cat de mult ati suprapus imaginile, vor fi mici neconcordante la liniile de imbinare (linii de inalta tensiune, marcajele de pe strada, garduri). Acestea trebuie corectate astfel incat sa fie continue, iar aici creativitatea si imaginatia va vor ajuta, deoarece rezultatul va fi de multe ori in dezacord cu realitatea.

PASUL 6: Finisarea imaginii panoramice: taierea, corectarea nivelurilor de luminozitate si culoare, etc.

Pasii 2-5 vor fi facuti automat de majoritatea softurilor de compunere a panoramelor. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa selectati imaginile si sa bifati cateva optiuni. De multe ori rezultatul este acceptabil, dar in majoritatea cazurilor va fi nevoie de finisarea manuala a imaginii.

Taierea pe dimensiuni

Chiar daca ati pozat cu aparatul pe un trepied, tot va fi nevoie sa eliminati o parte a marginilor imaginii. In functie de proiectia panoramica aleasa pot aparea deformari ale imaginii finale. Pentru a obtine formatul clasic dreptunghiular, trebuie sa eliminati aceste margini nedorite.

Fiti creativ

Nu in ultimul rand fiti creativ. Nu toate panoramele sunt verticale. Nu toate panoramele sunt dreptunghiulare. Nu toate panoramele sunt perfecte. Nu toate panoramele sunt in totalitate color sau alb-negru.

Vreti fotografia panoramica perfecta? Cum obtin aparatele panoramice profesionale rezultate atat de bune? Majoritatea au in dotare un cap de trepied motorizat si pozeaza felii foarte subtiri de imagine (cu latimea de doar un pixel), iar acestea se vor alinia perfect, fara sa fie nevoie de nici o corectie. Puteti face si dumneavoastra lucrul acesta, taind un rand de cativa pixeli latime din mijlocul fiecarei imagini. Partea negativa este numarul mare de poze care trebuie facute.

Home  •  Intrebari  •  Lectii foto  •  Aparate foto digitale  •  Colaborare  •  Contact  •  Intreaba  •  Sitemap 
Trimite prin Yahoo Messenger Spune prietenilor
©2009-2021 pozedenunta.ro • webdesign design-it
Poze de nunta va ofera acum
fotografi profesionisti de nunta in