poze nunta | fotograf nunta | video nunta | poze botez | fotograf botez | video botez | poze logodna | fotograf logodna | video logodna

Lectii foto • Senzori digitali pentru aparate foto
Balanta la alb - white balance
Densitatea pixelilor
Fotografia panoramica
Imaginile in format JPEG si TIFF
Imaginile in format RAW
Marimea senzorilor din aparatele foto digitale
Numar efectiv de pixeli
Numarul de ghidare
Sensibilitatea (ISO sau ASA)
Senzori digitali pentru aparate foto
Tipuri de carduri de memorie
Tipuri de senzori - CCD, CMOS si FOVEON


Intrebati-ne!
Aveti o intrebare despre tehnica fotografica sau aparate foto?


Un aparat foto digital foloseste un senzor matrice format din milioane de pixeli pentru o produce imaginea finala. Cand apasati butonul de declansare al aparatului si incepe expunerea, fiecare din acesti pixeli are un loc sensibil la lumina care este descoperit pentru a colecta si depozita fotonii intr-o cavitate. Cand expunerea a luat sfarsit, aparatul inchide aceste cavitati si apoi incearca sa determine cati fotoni sunt in fiecare. Cantitatile de fotoni din fiecare cavitate sunt apoi sortate in diverse niveluri de intensitate, a caror precizie este determinata de adancimea de culoare (0-255 pentru o imagine de 8 biti).

Fiecare cavitate este incapabila de a distinge cat in fiecare culoare a intrat in fiecare, deci teoria de mai sus ar produce imagini monocolor. Pentru a realiza imagini color, fiecare cavitate trebuie sa aiba un filtru deasupra care sa permita trecerea luminii de o anumita culoare. Aproape toate aparatele foto digitale de astazi pot captura doar una din cele trei culori primare in fiecare cavitate, "aruncand" astfel 2/3 din lumina disponibila. Aparatul foto trebuie sa aproximeze celelalte 2 culori primare pentru a avea informatii despre toate cele trei culori primare la fiecare pixel. Cel mai utilizat tip de matrice filtru de culori este numit "matrice Bayer".

matrice Bayer

Matrice filtru de culori

O matrice Bayer consta in randuri alternative de filtre rosu-verde si verde-albastru. Remarcati ca matricea Bayer are de doua ori mai multi senzori verzi decat rosii sau albastri. Nu fiecare dintre culorile primare primeste un procent egal din suprafata totala deoarece ochiul uman este mai sensibil la lumina verde decat atat la lumina rosie cat si la cea albastra. Datorita multitudinii de pixeli verzi imaginile produse apar mai clare si au detalii mai fine decat ar putea fi obtinute daca cele trei culori primare ar fi folosite in mod egal. Asta explica si de ce zgomotul in canalul verde este mult mai mic decat in celelalte doua canale de culoare.

Nota: nu toate aparatele foto digitale folosesc o matrice Bayer, insa acesta este de departe cel mai folosit model. Senzorul Foven folosit in aparatele foto Sigma SD9 si SD10 retin informatia despre toate cele trei culori primare la fiecare pixel. Aparatele foto Sony retin informatii despre patru culori intr-o matrice similara: rosu, verde, albastru si verde smarald.

Demozaicarea Bayer

Demozaicarea Bayer este procesul de transformare a acestei matrice Bayer a culorilor primare intr-o imagine finala care contine informatia despre culoare completa la fiecare pixel. Cum este posibil acest lucru cand aparatul foto nu este capabil sa masoare direct toata culoarea. O modalitate de a intelege acest lucru este sa va ganditi la fiecare matrice de 2x2 pixeli rosu, verde si albastru ca un singur pixel pentru toata culoarea.

Aceasta procesare ar fi buna, totusi majoritatea aparatelor foto iau masuri suplimentare pentru a extrage mai multa informatie din aceasta matrice de culoare. Daca aparatul foto ar considera toata culoarea dintr-o matrice de 2x2 ca fiind un pixel, atunci aceasta ar atinge doar jumatate din rezolutia posibila a senzorului. Dar daca aparatul ar calcula culoarea pe baza de matrice 2x2 suprapuse, atunci senzorul ar pute fi folosit la rezolutia maxim posibila. Apar mici pierderi la marginile senzorului, unde nu exista suficienta informatie pentru a extrapola valorile, dar la zecile de milioane de pixeli din aparatele foto de astazi, pierderea este nesemnificativa.

Exista algoritmi de demozaicare mai complicati care sunt capabili de a extrage mai multa informatie, care pot produce imagini mai clare sau se pot adapta dinamic pentru a aproxima mai bine culorile la fiecare pixel.

microlentile

Matrice cu microlentile

Senzorii foto nu au pixeli care sa acopere in intregime suprafata acestora. De fapt, deseori acestia acopera doar jumatate din suprafata totala pentru a face loc altor componente electronice. Aparatele foto digitale au "microlentile" deasupra fiecarui pixel pentru a creste capacitatea acestora de a absorbi lumina. Aceste "microlentile" sunt asemenea unor palnii care directioneaza fotonii, care altfel ar fi ramas nefolositi, spre pixeli.

Microlentilele de calitate pot imbunatati acumularea de fotoni la fiecare pixel, rezultand in imagini cu mai putin zgomot la acelasi timp de expunere. Producatorii de aparate foto au folosit inovatiile in proiectarea microlentilelor pentru a reduce sau mentine zgomotul in aparatele foto de rezolutie mare, in ciuda pixelilor mai mici rezultati din inghesuirea mai multor pixeli pe aceeasi suprafata.

Home  •  Intrebari  •  Lectii foto  •  Aparate foto digitale  •  Colaborare  •  Contact  •  Intreaba  •  Sitemap 
Trimite prin Yahoo Messenger Spune prietenilor
©2009-2021 pozedenunta.ro • webdesign design-it
Poze de nunta va ofera acum
fotografi profesionisti de nunta in