poze nunta | fotograf nunta | video nunta | poze botez | fotograf botez | video botez | poze logodna | fotograf logodna | video logodna

Lectii foto • Imaginile in format JPEG si TIFF
Balanta la alb - white balance
Densitatea pixelilor
Fotografia panoramica
Imaginile in format JPEG si TIFF
Imaginile in format RAW
Marimea senzorilor din aparatele foto digitale
Numar efectiv de pixeli
Numarul de ghidare
Sensibilitatea (ISO sau ASA)
Senzori digitali pentru aparate foto
Tipuri de carduri de memorie
Tipuri de senzori - CCD, CMOS si FOVEON


Intrebati-ne!
Aveti o intrebare despre tehnica fotografica sau aparate foto?


Pentru a obtine fotografii de cea mai buna calitate posibila este important sa stiti ce tip de imagine sa folositi. Unele formate de imagine sunt folosite pentru a obtine echilibrul ideal intre calitate si marimea fisierului unde se stocheaza imaginea, in timp ce altele permit inregistrarea maximului de informatii posibil. Exista nenumarate tipuri de imagini si altele noi li se adauga mereu. Totusi cele mai importante sunt JPEG, TIFF si RAW. In aceasta lectie vom vorbi despre primele doua. Formatul RAW este discutat intr-o lectie separata.

Compresia imaginii

Un concept care diferentiaza multe formate de imagine este daca acestea sunt sau nu comprimate. Imaginile comprimate sunt mult mai mici decat cele necomprimate si sunt de doua feluri: "lossy" si "lossless". Compresia "lossless" asigura pastrarea integrala a informatiei despre imagine, chiar daca marimea fisierului va fi un pic mai mare. Compresia "lossy", pentru a reusi sa creeze fisiere de imagine de marime cat mai mica, pastreaza doar o parte din informatie, o alegere selectiva. Imaginea comprimata rezultata nu mai este astfel indentica cu originalul. Diferentele vizibile intre aceste imagini comprimate si originalul se numesc "artefacte de compresie".

Formatul JPEG

Denumirea de JPEG provine de la "Joint Photographic Expert Group", si este un format creat special pentru a stoca imagini fotografice. A devenit de asemenea si un format standard pentru a stoca imaginile intr-un aparat digital si pentru a le afisa in pagini de internet. Imaginile in format JPEG sunt mult mai mici decat cele in format TIFF, dar acesta are neajunsurile lui, din moment ce JPEG aplica o compresie "lossy". Un mare avantaj al formatului JPEG este flexibilitatea lui. Acesta este de fapt o serie de optiuni ale caror setari pot fi modificate pentru a optimiza fiecare imagine.

Imaginile JPEG reusesc sa fie comprimate la o marime a fisierului atat de mica deoarece pastreaza informtiile despre imagine cele mai importante, in timp ce sterg detaliile care sunt considerate a avea un impact vizual minim. JPEG se foloseste de faptul ca ochiul uman distinge mai bine diferente mici de luminozitate decat diferente mici de culoare. Astfel, gradul de compresie depinde foarte mult de continutul imaginii. Imaginile cu multe detalii nu vor fi foarte bine comprimate, in timp ce imaginile cu cer uniform si putine detalii vor fi comprimate pana la o marime foarte mica.

Este de asmenea util de mentionat cum diferitele grade de compresie afecteaza calitatea imagini. La 100%, nu veti remarca diferente intre imaginea comprimata si cea originala. Pe masura ce nivelul calitatii compresiei scade, algoritmul JPEG este nevoit sa sacrifice calitatea a din ce in ce mai multe detalii vizibile pentru a putea continua sa scada marimea fisierului de imagine.

Formatul TIFF

Denumirea TIFF provine de la "Tagged Image File Format" si este un standard in tipografii si imprimerii. Fisierele de imagine in format TIFF sunt mult mai mari decat cele in format JPEG si pot fi fie comprimate folosind compresia "lossless" fie necomprimate. Spre deosebire de JPEG, imaginile TIFF pot avea o profunzime de culoare de 16 sau 8 biti pe canal de culoare si de asemenea pot stoca imagini stratificate intr-un singur fisier.

Fiserele TIFF sunt o optiune foarte buna pentru a stoca fisiere intermediare pe care le puteti edita mai tarziu, deoarece nu adauga nici un artefact de compresie. Multe aparate foto digitale au optiunea de a salva imaginile in format TIFF, dar aceste folosesc mult mai mult spaiu decat cele in format JPEG. Daca aparatul dumneavoastra poate salva imaginile in format RAW, aceasta este o optiune mai buna deoarece fisierele sunt mai mici si acestea retin mai multe informatii despre imagine.

Sfaturi

  • Salvati imaginile folosind compresia "lossy" atunci cand editarea imagini s-a incheiat, deoarece modificarea excesiva a imaginii amplifica artefactele de compresie;
  • Evitati comprimare unei imagini de mai multe ori, deoarece artefactele de compresie se acumuleaza si degradeaza progresiv calitatea imaginii;
  • Aveti grija ca "zgomotul imaginii" sa fie cat mai mic posibil, deoarece imaginile rezultate vor putea fi comprimate in fisiere foarte mici.
Home  •  Intrebari  •  Lectii foto  •  Aparate foto digitale  •  Colaborare  •  Contact  •  Intreaba  •  Sitemap 
Trimite prin Yahoo Messenger Spune prietenilor
©2009-2021 pozedenunta.ro • webdesign design-it
Poze de nunta va ofera acum
fotografi profesionisti de nunta in